Het Landbouwbedrijf van de familie van Haeren in Wehl (Gelderland) heeft een Italiaanse stal voor 200 melkkoeien laten bouwen. De nieuwe stal is voorzien van dichte emissie-arme vloeren en een 40-stands buitenmelker. De bouw van deze stal is begonnen in oktober 2014 en is zo goed als afgerond; de koeien staan inmiddels in de nieuwe stal.

De familie van Haeren heeft gekozen voor een Italiaanse stal om een aantal redenen: het is goedkoper bouwen, de nokhoogte is lager, een dergelijke stal past beter in het landschap en er is veel lucht en licht.

Wat is een Italiaans dak?
Bij een Italiaanse dak liggen meerdere dakpanelen op een zaagtandachtige wijze achter elkaar. Het dak lijkt daardoor wat op het high-techbedrijf van de Waiboerhoeve. Een Italiaans dak is echter minder stijl (30 tot 35 graden) en de wijze waarop de dakpanelen achter elkaar liggen kan per stal verschillen. Het materiaal waarvan de constructie is gemaakt, is staal en sandwichpanelen. Om voldoende lucht binnen te laten moet de inlaatopening tussen de panelen minimaal 1 meter zijn (zie foto). Dat het Italiaans dak op het dak van het high-techbedrijf lijkt, is niet vreemd. Op het hightechbedrijf is een stal ontworpen waarmee een lage kostprijs gerealiseerd moet worden. Een dak met meerdere dakpanelen maakt de constructie lichter waardoor de bouwkosten wat kunnen dalen. Wel heeft deze dakconstructie meer staanders nodig. Meestal zijn deze goed in te passen in het ontwerp, zodat ze geen belemmering vormen.
Een ander voordeel van de dakconstructie in combinatie met de open zijwanden is de grote hoeveelheid natuurlijk licht dat binnenkomt. Maar niet elke gemeente is daarvan gecharmeerd, weet Wijsman ondertussen. Juist de openheid en in sommige gevallen de vorm van de dakconstructie wordt door welstandscommissies als te afwijkend beschouwd waardoor vergunningen niet doorgaan. Dit verschilt echter per gemeente en tot nu toe zijn op alle Italiaanse dakontwerpen vergunning verleend.

Klik hier om de facebook pagina van Landbouwbedrijf van Haeren te bekijken en de vorderingen van de bouw te volgen.